14 Ekim 2009 Çarşamba

İçli Köfte

Bu tarif blogcu arkadaşlardan birine ait.sevgili Reyyana çok teşekkür ediyorum.Daha evvel birkaç kez içli köfte denemem olmuştu fakat, mutlaka eksik bir yanı oluyordu denediğim tariflerin.Birazdan yazacağım reçeteyi eksiksiz olarak uygularsanız kesinlikle hem tat ,hem de görüntü olarak çok başarılı bir yemek çıkar ortaya.
Tarifi sahibinden okumak isterseniz buyrun adresi :
http://reyyanresimlitariflerim.blogspot.com/2009/10/icli-kofte.html

Malzemeler:

*Hamuru İçin :
3,5 su bardağı köftelik bulgur
2 adet yumurta
1 su bardağı un
Yarım yemek kaşığından az biber salçası
2,yada 2,5 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Pulbiber ve karabiber

*İç Malzemesi:
Yarım kilo orta yağlı kıyma
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ. ilave olarak (2 yemek kaşığı kadar margarin kullandım)
2 adet iri kuru soğan
Yarım yemek kaşığından az biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Pulbiber
Kimyon
Maydanoz (ben eklemedim)
Ceviz

Yapılışı :
Önce iç malzemesini hazırlayın. sıvıyağ ve margarini tavada eritin ve soğanları minik doğrayıp tavaya ilave edin.ardından kıymayı katın ve kavurun.Salçaları ceviz, tuz ve baharatları ilave edip tekrar karıştırın. İlk sıcaklığı gidince buzdolabında soğumaası için kaldırın.daha evvelki deneyimlerimden biliyorum ki içli köftenin içinde kullanılan yağın yüzde yüz margarin olması istenir.margarinin donma özelliği olduğu için köfte şeklini aldığında dışarı sızması mümkün değildir.ama ben tamamen margarin kullanmak istemem çok sağlıksız buluyorum.tamamını katıyağ kullanmayı tercih edenlere tereyağ kullanmalarını öneririm.
İnce bulguru yayvan bir kaba alın ve üzerine sıcak su gezdirerek şişene kadar bekletin. Daha sonra yumurtaları, salça ,tuz ve baharatları ekleyip yoğurun. Yoğururken arada ılık su gezdirin ve elinizide ıslatın.Daha sonra unu azar azar ilave ederek yoğurun (işte en zorlayıcı kısmı bu yoğurma işlemi )Hamurun kıvamının macun gibi olması gerekiyor. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın yuvarlak bir şekilde elinizde işaret ve orta parmağınızla açın ve kenarlarını ince tutmaya özen gösterin.
İç malzemeden bir kaşık koyun ve kapatın orta kısımları yuvarlak uç kısımları sivri olmalı.Arada elinizi suyla ıslatırsanız işlemi daha kolaylıkla yapabilirsiniz .(İçli köfteyi muntazam kapamak ne yazık ki ilk seferde pek mümkün olmuyor bu benim 4. ya da 5. denemem .ancak bu tarifte orjinal görünüme yaklaştığımı söyleyebilirim,o yüzden sakın yılmayın deneyerek, tecrübe ederek başarılabilinir )
Daha sonra köfteleri bol ,kızgın yağ'da kızartın.

Afiyet Olsun
'PINAR'

5 yorum:

reyyan dedi ki...

Selam canım görüntü çok güzel eminim tadıda görüntüsü gibi çok güzeldir. Şeklini çok güzel vermişsin tebrik ederim seni:)
Ellerine sağlık.
AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.
SEVGİLER.

Klasik Tatlar dedi ki...

İçli köftelerinizin görünümü muhteşem. Tatsaydım düşüncelerimi eksiksiz söylerdim. Ellerinize sağlık.

Emel * Pınar dedi ki...

Reyyancım çok teşekkürler canım:)
Klasik tatlar,sana da teşekkür ederim güzel yorumun için:)

Adsız dedi ki...

1 defa yaptım ama hiç de bu şekilde olmadı :(
elinize sağlk
arzu

mutfakcini dedi ki...

karnım açken bakmıyıcam bi daha yaptıklarına :) Bayılırım içli köfteye.Ellerine sağlık canımm.